Marholmsörenin kuulumisia

Luonnonkaunis Marholmsören sijaitsee Iniön kunnan länsiosassa Åselholmin länsipuolella olevassa saariryhmässä vain vajaan parin mpk:n etäisyydellä Ahvenanmaan rajasta. Saari oli vuokralla 1985-2011 ja siirtyi Turun Pursiseuran omistukseen vuoden 2012 alussa. Saaressa on viime vuosina uusittu saunan uimalaituri ja siistitty muutenkin saunan ympäristöä rakentamalla puukatos sekä terassi.

Kaikkiaan saari on hyvässä ja siistissä kunnossa ja voisi vastaanottaa kesän aikana enemmänkin vierasveneitä. Nykyisin Marholmsörenissä on venekäyntejä kesässä vain vähän yli100 kpl.  Pitkähkö matka esimerkiksi pursiseuran kotisatamasta (n.35 mpk) on varmasti yksi syy vähäisiin venekäynteihin.

Saari on avoin etelätuulille ja tältä osin nykyinen vanha laituri voi olla joissain tilanteissa kovalla etelätuulella haastava rantautua. Reippaat etelätuulet saattaa näin ollen olla myös kynnyskysymys lähteäkö Marholmsöreniin. Tämä on siinä suhteessa harmittava, koska nimenomaan näillä tuulilla matka sinne ja takaisin taittuu parhaiten.

Satamassa on myös pienempi laituri, johon voi kiinnittyä kylkikiinnityksellä; mutta sinne pääsevät ainoastaan matalan syväyksen omaavat veneet.

Saari on varmasti kokemisen arvoinen ja siellä vieraileekin samat veneet useamman kerran kesän aikana.

Laiturin nykyaikaistamisella saari saataisiin varmasti vielä paremmin palvelemaan seuran jäseniä ja näin ollen laituria onkin kevään aikana tarkoituksena uusia kahtena eri viikonloppuna.  Laiturin lounaiskulmaa on tarkoitus viedä noin metrin verran ulospäin siten, että laiturin länsi reuna olisi mahdollisimman etelä / pohjoinen suunnassa. Tämä mahdollistaisi rantautumisen myös kovalla etelätuulella kylkikiinnitykseen keula tuuleen, mikäli saaressa ei ole vastaanottajia. Tästä on sitten helpompi siirtää peräköysi poijuun saaren soutuveneellä, mikäli muita veneitä on tulossa saareen.

Talkoista tiedotetaan tarkemmin seuran sivuilla, kunhan kevät edistyy ja materiaalit ym. saadaan kuljetettua saareen. Lisäksi saaressa tulee varmasti olemaan alkukesän aikana lista keskeneräisistä töistä. Töihin voi jokainen tarttua oman osaamisen ja mieltymyksen mukaisesti. Saaressa vierailu ei kuitenkaan edellytä mitään työvelvoitteita, vaan kaikki on tervetulleita viihtymään Marholmsörenissä.

Pekka Koivisto
s/y Feex