Marholmsörenin kuulumisia

Luonnonkaunis Marholmsören sijaitsee Iniön kunnan länsiosassa Åselholmin länsipuolella olevassa saariryhmässä vain vajaan parin mpk:n etäisyydellä Ahvenanmaan rajasta. Saari oli vuokralla 1985-2011 ja siirtyi Turun Pursiseuran omistukseen vuoden 2012 alussa. Saaressa on viime vuosina uusittu saunan uimalaituri ja siistitty muutenkin saunan ympäristöä rakentamalla puukatos sekä terassi.

Markkarin uusi laituri saatiin alkukesästä valmiiksi ja siitä tuli TOSI hieno. Nyt rantautuminen saareen myös kovemmalla etelätuulella on aikaisempaa huomattavasti helpompaa ja myös turvallisempaa. Tarvittaessa rantautuminen onnistuu nyt myös kylkikiinnityksellä ja peräköyden voi sitten viedä saaren omalla suotuveneellä poijuun kiinni.

Kesän aikana on Markkarissa vieraillut ilahduttava määrä ”uusia” vierasveneitä, joiden edellisestä vierailusta saareen oli kulunut jo 10 – 15 vuotta.

Veneiden koko on vuosien varrella kasvanut ja se valitettavasti myös rajaa pois joitain mahdollisia satamia. Tietoisuus siitä, että Markkariin pääsee rantautumaan myös 2,50 m syväyksen omaavalla veneellä on tavoittanut jo osan vierasveneistä.  Paljon on kuitenkin yhä epätietoisuutta, millä syväyksellä Markkariin pääsee ja onko satamaan helppo ajaa.  Satamaan on helppo tulla; itse en ole kuullut kenenkään ajaneen kiville Markkariin tultaessa.

Syvät paikat löytyvät laiturin eteläreunalta. Toiveena onkin, että näitä paikkoja säästetään mahdollisuuksien mukaan isoimmille veneille. Saaressa ei kuitenkaan ole erikseen varattuja tai merkittyjä paikkoja, mutta pyritään huomioimaan kaikki halukkaat vierailijat.

Veneen syväyksen ollessa 1,80 m kaikki laituripaikat ovat tällöin käytössä. 2,00 m syväyksellä ei suositella pieneen kylkilaituriin ajamista, mutta muut paikat ovat käytössä. Yli 2,10 syväyksellä täytyy viimeisiä pohjoispään poijupainoja varoa ja 2,40 syväyksellä suositellaan eteläpään kahta viimeistä poijua.

Saaren nähtävyydet eivät rajoitu ainoastaan uuteen hienoon laituriin. Markkarin sauna on varmasti yksi saariston parhaimmista. Kuka ikinä onkaan päättänyt saunan paikan; on tehnyt erinomaisen päätöksen. Kiitos siitä!  Sauna on omassa kolossaan suojassa lähes kaikilta tuulilta ja tarjoaa erinomaiset löylyt.

Unohtaa ei tietenkään voi saaren omaa luontoa ja eläimiä. Kaikille löytyy omat lempieläimet; satakieli, haikara, joutsenet, ja sammakot.

Käykää ihmeessä tutustumassa ja ihastumassa Märholmsöreniin, se on näkemisen ja kokemisen arvoinen saari!

Pekka Koivisto
s/y Feex