Seura

Yli satavuotiaskin voi halutessaan toimia aktiivisesti ja kehittyä. Sen on todistanut juhlavuottaan muutama vuosi sitten viettänyt Turun Pursiseura ry (TPS). TPS:ssä seuratoiminnan runko muodostuu matkaveneilystä, kilpapurjehduksesta, juniorityöstä ja monipuolisesta koulutustoiminnasta.

Turun Pursiseura on kasvanut voimakkaasti viimeiset 50 vuotta. Vuonna 1956 jäseniä oli noin 500 ja veneitä 102. TPS oli niihin aikoihin valtakunnan neljänneksi suurin pursiseura. Tällä hetkellä TPS on maamme toiseksi suurin pursiseura. Jäseniä on 1 603 ja veneitä 672 kappaletta. Turun Pursiseuran lipun alle mahtuu purjeveneiden lisäksi myös moottoriveneitä, joita on venemäärästä noin viidesosa. Seura on lajiliiton, Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n jäsen. Jäsenten nettolisäys on vuodessa noin 20-30 henkeä. Viime vuosien voimakkaan kasvun takana on mm. pursiseuraan liittymisen kynnyksen madaltuminen. TPS on aktiivisesti kannustanut purjehdusharrastuksen aloittamiseen järjestämällä kursseja sekä lapsille että aikuisille.

Vuonna 1906 perustettu Turun Pursiseura aloitti toimintansa Hirvensalon Kommossa. Vaikeiden kulkuyhteyksien vuoksi toiminta siirrettiin kuitenkin Jänessaareen seuramajaan, joka tuhoutui saatuaan täysosuman talvisodan viimeisinä päivinä. Nykyisiin tiloihinsa Turun Ruissaloon seura muutti vuonna 1942. Alun perin rakennus oli yksityishuvila, jonka Turun kaupunki pakkolunasti Suomen ensimmäiseksi siviililentoterminaaliksi. Tilat vapautuivat, kun lentotoiminta siirtyi Ruissalon lentosatamasta Artukaisiin. Kesällä talkoovoimin kunnostetussa paviljongissa toimii kerho- ja toimistotilojen lisäksi ravintola, joka on päivisin monien yritysten suosima lounaspaikka. Tiloja vuokrataan myös yksityiskäyttöön, joten kesän kuluessa tunnelmallisessa ravintolassa tanssitaan yleensä useampiakin häitä.

Pitkäjänteistä juniorityötä

Tänä päivänä TPS on aktiivinen toimija ja liikuttaja, joka tarjoaa mahdollisuuksia koko perheelle kuntoliikunnasta huippu-urheiluun. TPS haluaakin enenevässä määrin profiloitua urheiluseuraksi, jossa harrastajamäärien kasvattaminen on keskeinen tavoite. Välttämättä ei ainakaan heti edes tarvita omaa venettä harrastukseen, sillä jäsenet voivat lainata seuran 606-veneitä käyttöönsä. Lisäksi seuran optimistijolla-kalustoa uusittiin merkittävästi kesän alussa, kun seura oli mukana Kiinasta tuotujen jollien yhteishankinnassa ja hankki 12 uutta optimistijollaa seuran juniorikoulutustoimintaa varten. Seuran junioritoiminnan tavoitteena on houkutella yhä useampi lapsi purjehdusharrastuksen pariin. Suosittu lasten jollakoulu pyörii kesäisin seuran kotisatamassa Ruissalossa kokeneiden opettajien johdolla. Pääsyvaatimuksena on uimataito ja 6–7 vuoden ikä. Alkeisopetuksen lisäksi seuralla on tasoryhmiä säännöllisine treeneineen. Kurssin käyneet voivat jatkaa harrastustaan seuran junioriohjaajien valmennuksessa tasoansa vastaavissa viikkotreeneissä. Niin optimistikurssit kuin viikkotreenitkin ovat avoimia kaikille purjehduksesta kiinnostuneille lapsille – pursiseuran jäsenyyttä ei heiltä edellytetä.

TPS on toiminut vuosikymmenien aikana kasvattajaseurana monille lahjakkaille junioreille. Tänä syksynä ilahduttava tieto oli seuran kahden lahjakkaan junioripurjehtijan pääsy Aurajoen/Katedralskolanin urheilulukioon. Aiemmin määrätietoinen lajivalmentautuminen kouluopintojen ohella on ollut mahdollista vain pääkaupunkiseudulla. Seuran haasteena on kuitenkin vielä löytää riittävät resurssit vakituisen valmentajan palkkaamiseksi.

Paitsi pitkäjänteisestä ja tuloksekkaasta juniorityöstä, Turun Pursiseura tunnetaan myös aktiivisesta kilpailutoiminnasta. Tälläkin kaudella TPS järjesti neljät SM-tason purjehduskilpailut ja lisäksi tukun muita suuria kilpailuja. Suuren suosion on saavuttanut myös joka tiistainen Viittakari Cup, jonka tavoitteena on houkutella kilpapurjehduksen pariin myös kaikki alueen vähemmän kilpailukokemusta omaavat purjehtijat. Keskiviikkoisin Logitech Cupissa toisistaan mittaa samalla lähtöviivalla ottavat juniori- ja seniori-ikäiset kevytvenepurjehtijat.

Aktiivista toimintaa ja koulutusta ympäri vuoden

Paitsi purjehdusseura, TPS on myös isohko venetelakka, jossa on paljon toimintaa. Telakointialueelle mahtuu noin parisataa venettä eli saman verran kuin seuran satamaan, jossa kesäisin toimii myös polttoaineasema. Laituripaikkojen ja talvisäilytystilojen lisäksi TPS tarjoaa jäsentensä käyttöön kolme hyvin varustettua saaritukikohtaa. Eri puolella Saaristomerta sijaitsevat tukikohdat tarjoavat veneilijöille suojaisen rantautumispaikan ja mahdollisuuden saunomiseen, grillaamiseen ja mukavaan yhdessäoloon. Tukikohdissa on kauden aikana useita tapahtumia talkoista Lasten Purjehdustapahtumaan ja elokuisiin swingeihin. Eskaadereja TPS on järjestänyt jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.  Seuratoiminta jatkuu vilkkaana myös purjehduskauden jälkeen. Talvisin järjestetään muun muassa erilaisia teemailtoja, monipuolisia koulutustapahtumia sekä matkoja venenäyttelyihin.

Purjehduskursseja on tarjolla myös aikuisille, jopa aivan aloittelijoille. Suomen Purjehtijaliiton auktorisoiman Turun Pursiseuran Purjehduskoulun järjestämän purjehtijakurssin tavoitteena on antaa aloittelijallekin riittävät perustiedot ja -taidot toimia köliveneen miehistön aktiivisena jäsenenä. Perämieskurssi puolestaan on sopiva myös sellaisille purjehtijoille, joilla on purjehduskokemusta, mutta tavoitteena ohjatusti vahvistaa omia osaamisalueita. Kursseille osallistuminen ei edellytä seuran jäsenyyttä. Koulutukseen panostetaan seurassa muutenkin paljon. Jäsenille järjestetään säännöllistä koulutusta ja teemailtoja muun muassa navigointi- ja ensiaputaitojen ylläpitämiseksi.

Turun Pursiseura järjestää lisäksi koulutus- ja purjehdustapahtumia myös yrityksille ja heidän asiakkailleen. Tapahtumat suunnitellaan osallistujien tason ja toivomusten mukaan, eli ne voivat olla joko kilpailuja, leikkimielisiä kilpailuja tai pelkästään purjehdukseen perehdyttämistä. Vaatimuksena on, että mukana veneessä on aina vähintään yksi purjehdustaitoinen. Tarvittaessa kippari tulee mukaan pursiseurasta. Nuoriso- ja aikuiskoulutuksessa käytössä ovat seuran omat 606-veneet tai jäsenten köliveneet.