Kymmenen kohdan muistilista veneen syyshuoltoon

Suomen Meripelastusseuran ohjelista veneen talviteloille laittamista varten

Tee nämä 10 huoltotoimenpidettä, jotta veneesi on iskukunnossa seuraavaa sesonkia varten:

1. Valmistele vene telakointiin vedessä

Tee vedessä suoritettavat huoltotoimenpiteet hyvissä ajoin ennen veneen nostoaikaa, jotta itse nostotapahtuma etenee sutjakkaasti. Veneen ja järjestelmien tyhjennys sekä moottorin joidenkin huoltotoimenpiteiden tekeminen käy helpoiten, kun vene on vielä laiturissa. Suurikokoisten patjapalojen, painavien purjeiden tai varusteiden siirtäminen pois on laiturissa helpompaa kuin pukin päällä olevasta veneestä telakka-alueella.

2. Tyhjennä vesi- ja septijärjestelmät sekä tavarat veneestä

Pakkasvaurioiden ehkäisemiseksi on tärkeää tyhjentää veneen makeavesijärjestelmä huolellisesti ja tarkistaa, ettei vesitankkeihin, lämminvesivaraajaan, letkuihin tai pumppuihin jää talveksi vettä. Mikäli veneessäsi on tyhjennystulppa, niin avaa se talven ajaksi. Laita tyhjennystulppa sellaiseen paikkaan, josta löydät sen varmasti keväällä. Kun kiinnität tyhjennystulpan esimerkiksi veneen avaimiin nippusiteellä, löydät sen varmasti kevään koittaessa.

Tyhjennä vene ylimääräisistä tavaroista. Puhdista vene huolellisesti sisältä ja ulkoa. Kosteus tekee helposti tuhoja sisätiloissa ja voi synnyttää hometta. Poista lika- ja rasvatahrat. Pese ja kuivaa myös veneen pilssi. Irrota kuomut ja puomipeitteet ja vie ne varastoon talveksi.

3. Vaihda öljyt ja suodattimet sekä tarkasta moottorin kunto

Moottoriöljy on tärkeä vaihtaa kesäkauden päätteeksi. Näin saadaan talveksi paras suoja polttoaineen ”palotapahtumassa” muodostuneita happoja vastaan. Käytä moottoria vaihdon jälkeen, jotta tuore öljykerros pääsee kiertämään moottorissa. Öljy on parasta vaihtaa veneen ollessa vedessä, jotta moottori saadaan ajettua lämpimäksi ja näin ollen vanhan, juoksevan öljyn poistaminen moottorista on helpompaa. Vaihda öljynvaihdon yhteydessä aina öljynsuodatin uuteen. Moottorin kunnon voit testata moottoriöljyanalyysilla. Merkitse kaikki tekemäsi huoltotoimenpiteet veneen huoltokirjaan. Näin veneen huoltohistoria pysyy kunnossa ja syksyllä tekemäsi huoltotoimenpiteet ovat helposti tarkastettavissa huoltokirjasta keväällä. Jos sinulla ei vielä ole veneen huoltokirjaa käytössä, aloita nyt. Huoltokirja maksaa itsensä takaisin viimeistään siinä vaiheessa, kun olet venettä myymässä.

4. Tankkaa tankki mahdollisimman täyteen

Ennen veneen nostoa muista tankata polttoainetankki mahdollisimman täyteen. Näin varmistut, ettei polttoainetankkiin muodostu talven aikana kondenssivettä, joka voi aiheuttaa moottorin käyntihäiriöitä. Lisää tankkauksen yhteydessä tankkiin polttoaineen säilöntäainetta, joka lisää polttoaineen varastointikestävyyttä. Vaihda polttoainesuodatin uuteen ja tyhjennä vedenerotin, mikäli se järjestelmässäsi on.

5. Muista työturvallisuus veneen nostovaiheessa

Veneen nostovaiheessa on tärkeää pitää huolta sekä omasta että avustajien turvallisuudesta. Tarkista myös, että veneen nostossa käytettävä traileri on toimintakunnossa. Trimmaa veneen moottori nostohetkeä varten yläasentoon, jotta evä ei pääse osumaan nostoluiskaan. Kun venettä nostetaan nostoluiskalta, vinssi voi pettää. Venettä ei siksi kannata jättää pelkän vinssin varaan, vaan kiinnitys kannattaa varmistaa keulasta esimerkiksi kuormaliinalla. Trailerilla vedettäessä vene tulee kiinnittää vähintään kolmella sidontaliinalla.

Huolehdi, että telakointipukki on tasapainossa ja oikeassa asennossa ennen veneen nostoa, sillä veneen ollessa pukilla säätöjä on vaikeampi tehdä. Tarkista, että alusta on tukeva ja että pukki on asemoitu siten, että vene asettuu pukille perä hivenen keulaa alemmaksi. Näin varmistetaan se, että pressun alle tuiskuava lumi valuu sulaessaan vuotoaukoista pois.

6. Pese veneen pohja ja kansi

Veneen pohja kannattaa pestä heti noston jälkeen, sillä levä ja merirokko irtoavat helpoiten märkänä. Vesirajan keltaisen, pinttyneen raidan saa puhdistettua parhaiten oksaalihappoliuoksella, jota voit hankkia venetarvikeliikkeistä tai apteekeista. Pese veneen kansi ja poista puiden lehdet sekä muut irtoroskat.

7. Suojaa jäähdytys- ja sähköjärjestelmät

Jos veneesi nostetaan merivedestä ja siinä on merivesijäähdytteinen jäähdytysjärjestelmä, tulee moottorin merivesijärjestelmä huuhdella makealla vedellä ennen pakkasnesteiden ajoa moottoriin. Näin estetään suolavesikertymien jääminen moottorin putkistoihin. Kun ajat pakkasnesteet moottoriin, huolehdi siitä, että glykolit eivät päädy maahan. Ne voidaan kerätä talteen esim. pakoputken päähän kiinnitetyllä ämpärillä. Kun olet ajanut pakkasnesteet moottoriin, poista vesipumpun siipipyörä ja säilö se glykolilla täytettyyn purkkiin talveksi. Suojaa sähköliitokset ja -komponentit suoja-aineella sekä voitele akun navat akkunaparasvalla.

8. Suojaa vene varkailta

Kalliit varusteet houkuttavat varkaita. Vie veneessäsi olevat arvokkaat varusteet parempaan suojaan. Arvokas karttaplotteri tai potkuri ovat varkaita kiinnostavia kohteita, joten ennaltaehkäise varkaus ja vie varuste parempaan talteen. Mikäli säilytät telakointipaikalla tikkaita, lukitse ne niin, ettei varas pääse hyödyntämään niitä.

Perämoottorille kannattaa hankkia pulttilukko. Muutaman kympin sijoitus tekee perämoottorin varastamisesta huomattavasti vaikeampaa. Jos pulttilukolla veneeseen kiinnitetty perämoottori varastetaan, ei korvauksesta vähennetä omavastuuta.

9. Varmista ilmanvaihto – avaa luukut

Tarkista lopuksi, että veneen sisällä on kaikki luukut auki ja ilma pääsee kiertämään tilassa mahdollisimman hyvin. Sisälle kannattaa laittaa muutama kosteudenkerääjä talveksi. Mikäli aikaa riittää, voit pyyhkiä veneen pinnat etikkaliuoksella. Näin sisäilma pysyy raikkaampana ja estää happamuutensa ansiosta homekasvuston syntyä. Veneen sisäilma pysyy raikkaampana, kun laitat laakeaan alustaan etikkaa talven ajaksi hajuja syömään.

10. Peittele vene lopuksi pressun alle

Varmista, että veneen päälle asetettava pressu ja pressuteline ovat tarpeeksi vahvat, jotta ne kestävät myrskyn ja lumen kuorman. Aseta pressu veneen päälle siten, että pressukatokseen tulee mahdollisimman jyrkkä harja. Näin lumi ei kerry kinoksiksi pressun päälle.

Tarkasta, että pressukatos on asennettu ilmavasti, jotta ilma pääsee kiertämään pressun alla ja ettei pressu hankaa veneen kylkiä naarmuille. Lepuuttajien sijoittaminen veneen kylkien ja pressun väliin auttaa asiassa. Talven aikana veneelle on hyvä tehdä säännöllisesti tarkastuskäyntejä. Veneen akkua on myös hyvä ladata pari kertaa talvikauden aikana.